
Mekanik Tesisat, inşaat endüstrisinde kullanıcı rahatlığını ve kaliteyi amaçlayan, tüm yapının iç düzenini planlayan araçların ve bileşenlerin tümüdür.
Mekanik tesisat makine mühendisliği alanına girmektedir ve uzmanlık gerektiren bir uygulamadır. Genel olarak sıhhi tesisat, havalandırma, soğutma, ısı yalıtım planı ve ısıtma mekanik tesisat planlarını kapsamaktadır. Günümüzde teknoloji sürekli gelişmekte olduğu için bireylerin istekleri doğrultusunda rahatlık ve estetik olarak bireyler tarafından tercih edilmektedir. Bütün bu kriterlerden dolayı mekanik tesisat yeniden planlanma süreci yaşamıştır. Kaliteli düzeyi yüksek olarak planlanan bir mekanik tesisat sistemi; tasarruf, verimlilik düzeyinde artış, yaşam kalitesinde artış ve ayrıca işlevsellik manalarına gelmektedir.
Mekanik Tesisat Hizmetleri
Mekanik tesisat alanı çok yönlü bir alandır. Dolayısıyla farklı alanlara mekanik tesisat tercihi mümkün olmaktadır. Aşağıdaki alanlarda mekanik tesisat hizmetlerinden yararlanmak mümkündür;
- Güneş enerji tesisatı
- Asansör tesisatı
- Yangın tesisatı
- Klima tesisatı
- Havalandırma sistemleri
- Buhar ve kızgın yağ sistemleri
- Basınçlı hava tesisatı
- Havuz sistemi
- Medikal gaz tesisat sistemi
- Sıhhi tesisat
- Çamaşırhane ve mutfak sistemleri
- Mekanik otomasyon
- Isıtma sistemleri
Yukarıdaki listede görüldüğü gibi mekanik tesisat hizmetleri tek bir hizmette sınırlı kalmayıp neredeyse yapılarda kullandığımız ve hayatımız her alanında boy gösteren çok yönlü hizmetlerdir.
Yangın Söndürme Sistemi
Tesisat sistemleri arasında yer alan yangın tesisatı; yapılardak ve binalardaki olası yangınlara ve patlamalara karşı önlem amacıyla hizmete sunulmaktadır. Sıkı güvenlik önlemleriyle insan hayatını tehdit edebilecek acil durumlara karşı yapıları koruma altında tutmaktadır. Yangın söndürme sistemleri 3 şekilde hizmete sunulur. Bunlar gazlı, köpüklü ve sulu yangın söndürme sistemleridir.
Islak borulu sprinkler teknolojisi adı verilen teknolojide içerinde su dolu bir boru şebekesi bulunmaktadır. Bu şebekeye montesi sağlanan otomatik sprinkler ile olası bir yangın felaketi durumunda otomatik olarak alevlerin üzerine su püskürten bir sistem planlanarak kurulmuştur. Yangın sırasında suların otomatik olarak püskürtülmesini sağlayan mekanik sistem ile birlikte elektrikle birlikte çalışan elektrikli alarm vanaları hizmet vermektedir.
Islak borulu sprinkler adı verdiğimiz sistemler bu sprinklerin içeriğinde bulunan borular ile birlikte bağından dolayı olası bir felaket durumunda ısının artması sonucu suyu otomatik olarak fırlatma özelliğiyle ateşe müdahale edilir. Bu sisteme yağmurlama sistemi adı veriyoruz.
Islak borulu sprinkler sisteminin yanı sıra kuru borulu sprinkler adını verdiğimiz sistemde ise sistem düşük ısıya ihtiyaç duymaktadır. Islak borulu sprinkler sisteminde olduğu gibi burada boru şebekesi su kaynağına bağlı bulunmamaktadır. Arada kalan vananın kapatımıyla birlikte aradaki alan ve nitrojen gazı yada diğer bir basınçlı havayla dolum sağlanır. Bu hava basıncı şebekenin girişinde bulunan boru ile sürekli olarak kontrol altında tutulmaktadır. Olası bir yangın durumunda ortamdaki ısı miktarının artışıyla beraber bu sprinkler harekete geçmektedir.
Sıhhi Tesisat Sistemleri
Tesisat sistemleri klasmanında yer alan sıhhi tesisat, acil durumlarda su depolayan bir sistemdir. Ayrıca kirli su ve pis, katı madde birikimi gibi negatif durumları bloklayan bir tedbir niteliğindedir. Sıhhi tesisat sistemi yapı içerisindeki sakinlere temiz ve güvenilir bir su sistemi sunmalıdır. Bu tesisat türünde süreklilik ve kalitelik açısından uygun ve kaliteli boru malzemeleri seçilmelidir.
Havalandırma Sistemleri
Mekanik tesisat sistemlerinde diğer bir önemli alan ise havalandırma sistemleridir. Kapalı ortamlardaki basık havayı ve biriken karbondioksit miktarı temizlemek amacıyla havalandırma sistemleri tercih edilir. Havalandırma sistemleri kapalı ortamdaki basık ve pis havayı temizleyerek ortama temiz hava akımı sağlayışı yapar. Fizibilite projeleri sonunda ortam için en uygun havalandırma biçimi belirlenerek alana uygulaması sağlanır. Bu şartları belirleyen unsurlar ise; nemin alanı ve oranı, hacmi, sıcak soğuğun yükleri, hava değişim katsayısıdır. Bu hesaplamalar sonucunda kurulacak sistem net bir şekilde belirlenir.
İLETİŞİM
Adres: Alemdar Mah. 1. Bahçeli Sok. No:45 Osmangazi / BURSA – TÜRKİYE
E-mail : info@bursavanaceketi.com
Telefon: +90 224 233 83 89
Gsm : +90 507 128 04 44
7/24 Whatsapp hattı için hemen tıklayınız.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN