
Tesisat hatlarında yalıtım malzemesi kalınlıkları, yalıtımın iyi olması için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Artık sürekli ısı yalıtımı yapılmaktadır ve bu kadar tercih edilen ısı yalıtımı ısının korunması demektir. Yani sıcak hatlardaki sıcak havanın çıkışını, soğuk hatlar da ise sıcak havanın girmesini engellemek olarak anlatılabilir. Tesisattaki ısı yalıtımı sayesinde kayıp enerji miktarı en aza indirilir, bunun yanı sıra ısı kazancı yani enerji kaybını önleyerek tesisat hatlarının aşınmasının da önüne geçilir.
Tesisat hatlarında ısı yalıtımı yapılırken yoğunlaşma meydana gelebilir. Yoğunlaşma gerçekleştiği zaman borulara zarar veren ve istenmeyen bir durumdur. Yoğunlaşma ise boru içi sıcaklık ve dış ortam sıcaklığı ile ilgilidir. Boru içerisindeki sıcaklık dış ortamdan düşük olduğunda ısı alışverişi sırasında terleme meydana gelir ve bu durumda da yoğunlaşma olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için daha titiz davranılmalıdır. Isı tesisat hatları sadece sıcak ve soğuk olarak değil, sıcak, soğuk ve ılık olarak ayrımı yapılarak çalışmalar yapılmalıdır.
Tesisatlarda yoğuşma
Tesisatlar da yoğunlaşma hem yüzeyde hem de yalıtım malzemesinin iç kısmında olabilir. Yüzeyde yoğunlaşma tesisat hattın da ısı yalıtımı eksik bir şekilde yapılırsa ya da hiç yapılamazsa, ısı yalıtımında kullanılan malzemenin buhar difüzyon kat sayısı yetersiz ise tesisatta yoğunlaşma içeri de olur.
Tesisat Hatlarında Yalıtım Malzemesi Kalınlıkları
Her tesisatın yalıtımında kullanılan malzemenin kullanım kalınlığı aynı olması asla beklenemez çünkü farklı ısıya sahip hatların kullanımındaki malzemelerin kalınlıkları farklı olur. Sıcak, soğuk ve ılık olarak ayrı ayrı incelenen hatların tercih edilen yalıtım malzemeleri ve kullanım kalınlıklarından bahsedecek olursak;
100ºC üzerinde sıcak hatlar: Seramik yünü, cam yünü, taş yünü
10-100ºC arası ılık hatlar: Cam yünü, kauçuk köpüğü, polietilen
10ºC altında soğuk hatlar: Kauçuk köpüğü, polietilen
İklimlendirme tesisat hatlarında da ısı yalıtımı çok önemlidir. Kullanılan malzemelerin kalınları kadar birleşim yerleri de önemlidir. İklimlendirme hatlarında cam yünü, kauçuk köpüğü, polietilen köpük tercih edilir. Bu malzemelerden folyo kaplı olan malzemelerin birleşim noktalarında alüminyum ban kullanılır. Yoğuşmanın önlenmesi için tesisat hatlarında yalıtım malzemesi kalınlıklarına azami dikkat gerekmektedir. Galvaniz saç bina dışı ısı yalıtımında kullanılır. Galvaniz saçtan başka alüminyum kaplı folyo saç ile de dış yalıtım sağlanabilir.
Buhar Difüzyon Direnci
Sürtünme ve direnç her malzemenin gösterdiği bir özelliktir ve malzemedeki buhar geçişini önlemek için maddenin gösterdiği dirence buhar difüzyon direnci denilir. Isı yalıtımı yapılan malzemelerde buhar difüzyon direnci yüksek malzemeler seçilir çünkü buhar difüzyon direnci arttıkça malzemenin buhar geçirgenliği artar.
Isı yalıtımında seçilen malzemelerin ısı iletim kat sayısı düşük olanlar tercih edilir. Çünkü ısı iletim kat sayısı düşük olduğunda maddedeki gaz geçirgenliği azalır. Gaz geçişinin az olması boru içerisindeki sıvının ısısının sabitliğini koruyabilmesi anlamına gelir. Isı yalıtım kat sayısını su düşürebilir. Yani su ile temasında ve su emen bir malzeme ısı yalıtımında tercih edilirse ısı yalıtım kat sayısı düşebilir. Isı yalıtım malzemelerinde ısı iletim kat sayısı gibi su emme oranının da düşük olması beklenir.
Yoğuşmayı Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
– Öncelikli olarak tesisat hatlarında yalıtım malzemesi kalınlıklarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
-Soğuk, sıcak ve ılık tesisat olarak ayrılmalı gerekli ve uygun olan ısı yalıtım malzemesi tercih edilmelidir.
-Tesisat hatlarında yalıtım malzemesi kalınlıkları yoğuşmayı önlemek için dikkat edilmesi gereken bir husustur. Isı yalıtımda kullanılacak yalıtım malzemesinin kalınlığı doğru bir şekilde hesaplanıp kullanılmalıdır.
-Buhar geçişini en aza indirmek için buhar difüzyon direnç kat sayısının yüksek olması gereklidir.
-Isı yalıtım malzemeleri seçildikten sonra uygulamasında ve birleşimde dikkatli olunmalıdır.
İLETİŞİM
Adres: Alemdar Mah. 1. Bahçeli Sok. No:45 Osmangazi / BURSA – TÜRKİYE
E-mail : info@bursavanaceketi.com
Telefon: +90 224 233 83 89
Gsm : +90 507 128 04 44
7/24 Whatsapp hattı için hemen tıklayınız.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN